Aktualno 21.5.2020 14:58

Vabilo na spletni pogovor: Kdaj bo HPV v Sloveniji bolezen preteklosti?

Ljubljana, 21. maja - Slovenska tiskovna agencija (STA) v okviru STAkluba vabi na spletni pogovor z naslovom Kdaj bo HPV v Sloveniji bolezen preteklosti? Potekal bo v petek, 22. maja 2020, ob 13. uri, spremljati ga bo mogoče prek spletne strani https://vzivo.sta.si/.

Ljubljana.
Cepljenje, cepivo.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

V Sloveniji bi lahko po mnenju zdravniške stroke izkoreninili rak materničnega vratu, v kolikor bi povečali odziv na cepljenje proti humanemu papiloma virusu (HPV), financirali tudi cepljenje dečkov in zagotovili zadostno udeležbo v programu Zora. Za odpravo bolezni je namreč potrebna zadostna, vsaj 90-odstotna precepljenost, ne le deklic, temveč celotne populacije. HPV virusi namreč ne povzročajo le raka materničnega vratu, pač pa tudi rak grla, anusa in penisa.

O tej zdravstveni problematiki bomo spregovorili v spletnem pogovoru STAkluba Slovenske tiskovne agencije z naslovom "Kdaj bo HPV v Sloveniji bolezen preteklosti?", ki bo v petek, 22. maja 2020, ob 13. uri in si ga boste lahko ogledali v živo na strani https://vzivo.sta.si/.

Kako se HPV prenaša, kakšne so potencialne okužbe z virusi HPV pri ženskah in do kakšnih lahko pride pri moških? Kateri koraki so potrebni za izkoreninjenje te bolezni pri nas in katera so najpogostejša vprašanja staršev pred cepljenjem svojih otrok? Na ta in številna druga vprašanja bodo poskušali odgovoriti:

- izr. prof. dr. Špela Smrkolj, Ginekološka klinika, UKC Ljubljana,
- doc. dr. Marko Vudrag, dr. med., predsednik Društva za boj proti raku in drugim kroničnim boleznim (Društvo ko-RAK.si) in
- Anita Friškovec Jagrič, dr. med., ZD Celje in Predsednica sekcije za primarno pediatrijo.

Pogovor bo vodila Martina Kolenc Novak, STA.

Vljudno vabljeni k ogledu in poslušanju!