Aktualno 13.5.2020 19:49

Vabilo na spletni pogovor z naslovom Oskrba bolnikov z rakom v času koronavirusa

Ljubljana, 13. maja - Slovenska tiskovna agencija v okviru STAkluba organizira spletni pogovor z naslovom Oskrba bolnikov z rakom v času koronavirusa. Ta bo potekal v petek, 15. maja 2020, ob 13. uri in si ga mogoče ogledati v živo na spletni strani https://vzivo.sta.si/.

Ljubljana, Onkološki inštitut.
Dan odprtih vrat Onkološkega inštituta Ljubljana ob slovenskem tednu boja proti raku.
Foto: Tamino Petelinšek/STA

Pandemija novega koronavirusa je prinesla mnogo izzivov tudi v onkologiji, saj za bolnike z rakom obstaja velika nevarnost okužbe z virusom, po drugi strani pa tudi tveganje, da bo ob neustreznem zdravljenju rak napredoval ali celo povzročil smrt. Zdravniki opozarjajo predvsem na nevarnost zastoja v diagnostiki, saj zamik že za samo mesec ali dva pri raku pogosto pomeni višji stadij bolezni in manjše možnosti ozdravitve. O tej pomembni zdravstveni problematiki bomo spregovorili v spletnem pogovoru STAkluba.

Kakšna je trenutno obravnava bolnika z rakom in kako je z novimi bolniki, ki so bili odkriti v času pandemije novega koronavirusa? Kako je z bolniki, ki so soočeni s prvimi simptomi ali mogoče s sumom na bolezen in jim je v tem času otežen dostop do osebnega zdravnika? Katere so glavne težave bolnikov v tem obdobju, na kaj opozarjajo zdravniki, članice Europa Donna? Kaj bi bilo potrebno v zdravstvenem sistemu spremeniti, nadgraditi, da bomo bolje pripravljeni za že napovedane podobne razmere v prihodnosti? Na ta in številna druga vprašanja bodo poskušali odgovoriti:

- dr. Irena Oblak, strokovna direktorica Onkološkega inštituta;
- prof. dr. Tanja Čufer, katedra za onkologijo ljubljanske Medicinske fakultete;
- Tanja Španič, predsednica Združenja Europa Donna Slovenija;
- dr. Sašo Rebolj, direktor Zdravstvenega doma Kamnik.
        

Pogovor bo vodila Martina Kolenc Novak, STA.
        

Vljudno vabljeni k ogledu in poslušanju!