Aktualno 30.4.2019 15:00

Vabilo na okrogli mizi STAkluba o cepljenju in hudi astmi

Ljubljana, 30. aprila - STAklub Slovenske tiskovne agencije vabi na sklop dveh okroglih miz z zdravstveno tematiko, ki ju organiziramo v ponedeljek, 6. maja 2019, in v sredo, 8. maja 2019. Prva se bo osredotočila na problematiko cepljenja, druga pa bo potekala na temo astme.

Ljubljana.
Zdravniki, zdravstvo, zdravstveni delavci.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Na okrogli mizi z naslovom "Izziv cepiv bodočnosti" bodo sogovorniki spregovorili o ključnih raziskovalnih korakih za varno in kakovostno precepljenost. Okrogla miza bo v ponedeljek, 6. maja 2019, ob 11. uri v ljubljanskem Maxiju, Trg republike 1 (1. nadstropje), v Maxi klubskem salonu.

K pogovoru o problematiki cepljenja so povabljeni Nadja Šinkovec, dr. med., specialistka javnega zdravja, NIJZ, Ana Keršič, vodja projekta Vakcinet, Andreja Borinc Beden, dr. med., pediatrinja in podpredsednica Sekcije za primarno pediatrijo pri združenju za pediatrijo, in Marko Pokorn, dr. med., infektolog in pediater na kliniki za vročinska stanja in nalezljive bolezni UKC Ljubljana.

Izvedba okrogle mize sovpada s kongresom Evropskega združenja za otroške nalezljive bolezni (ESPID), ki bo ravno takrat potekal v Ljubljani.

***

Druga okrogla miza na temo hude astme pa bo v sredo, 8. maja 2019, ob 12. uri, prav tako v Klubskem salonu ljubljanskega Maxija (1. nadstropje). Osrednja nit okrogle mize bodo vprašanja, zakaj astme še vedno ne odkrijemo dovolj zgodaj, kako obvladovati to bolezen in na kakšen način opolnomočiti bolnike in svojce.

Ob svetovnem dnevu astme, ki ga vsako leto obeležujemo v začetku maja, bi radi izpostavili pomen in nevarnost te bolezni, tudi v luči vse večje onesnaženosti okolja in drugih dejavnikov, ki vplivajo na razvoj te bolezni.

K pogovoru so vabljeni Simona Perčič, dr. med., spec. iz Centra za zdravstveno ekologijo na NIJZ, Sabina Škrgat, dr. med., specialistka pulmologinja, Klinika Golnik, Peter Korošec, spec. lab. med. gen., Vodja laboratorija za klinično imunologijo in molekularno genetiko, Klinika Golnik, Avrea Šuntar Erjavšek, glavna medicinska sestra na bolniškem oddelku na Kliniki Golnik, in Branka Bizjan, bolnica z astmo. Temo bomo namreč osvetlili tudi z vidika bolnika in pacienta.

Oba dogodka bosta odprta za javnost, zato ste na okrogli mizi vljudno vabljeni.

RSVP: Prosimo vas za potrditev Vaše udeležbe na naslovu pp@sta.si

Projekt ozaveščanja javnosti je nastal v sodelovanju STAkluba in družbe GlaxoSmithKline Slovenija. Vsi sodelujoči izražajo v okviru okrogle mize izključno lastna stališča, ki niso nujno enaka stališčem družb, ki organizirajo dogodek.