Aktualno 1.6.2016 18:20

Po 25 letih v arhivu STA več kot 2,2 milijona novic

pripravil Bojan Šuštar

Ljubljana, 1. junija - Le nekaj dni pred razglasitvijo samostojnosti je Slovenija dobila nacionalno tiskovno agencijo. Po 25 letih opravljanja javne službe zagotavljanja informacij o dogajanju v državi in po svetu za potrebe domače in tuje javnosti se arhiv STA lahko pohvali z več kot 2,2 milijona novic ter z okoli 600.000 fotografijami in 80.000 tonskimi posnetki.

Ljubljana.
Novinarji, zapiski.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Na razmišljanja o ustanovitvi Slovenske tiskovne agencije (STA) naletimo že konec 80. let prejšnjega stoletja, do podpisa pogodbe o njeni ustanovitvi med tedanjim izvršnim svetom slovenske skupščine in družbo INI pa je prišlo 24. maja 1991. Kmalu zatem, 3. junija, je bila STA tudi vpisana v sodni register kot družba z omejeno odgovornostjo.

Prvo novico je STA objavila 20. junija istega leta. Z njo je javnost v Sloveniji in zunaj njenih meja obvestila, da je namen agencije "sprotno in hitro informiranje tujih medijev in drugih institucij v tujini o dogajanjih v Sloveniji in istočasno razvoj pretoka informacij za potrebe slovenskih medijev".

Projekt ustanovitve nacionalne tiskovne agencije je bil torej tesno povezan s sklepnimi dejanji nastajanja samostojne in neodvisne Slovenije, saj naj bi tako zagotovili informacijsko samostojnost novonastale države ter neodvisno in profesionalno poročanje o dogajanju doma in v tujini.

Obdobje po ustanovitvi STA je po besedah direktorja agencije Bojana Veselinoviča najbolj zaznamovalo dogajanje na medijskem trgu, njegovo odpiranje predvsem prek spletnih kanalov in komercializacija medijev. Ocenjuje, da se je STA razvila v sodobno medijsko hišo, ki na dan objavi nekaj sto fotografskih, video in tekstovnih vsebin.

"Če so pred 25 leti poti do naših naročnikov vodile prek telefaksov, se je vsem ustvarjalcem treba zahvaliti, da je nacionalni agenciji vedno znova uspelo ujeti korak v razvoju novih tehnologij in drugačnih potreb naših naročnikov," je poudaril Veselinovič in opozoril, da je STA edini ponudnik dnevnih vesti o dogajanju v Sloveniji v angleškem jeziku.

"Agencija se sooča s spremenjenimi razmerami na medijskem trgu, pojavom novih komunikacijskih kanalov in raznolikimi potrebami odjemalcev servisa, kar zahteva od uredništva prožnost in razvojno naravnanost," pa o vplivu spreminjanja medijskega trga na razvoj STA razmišlja odgovorna urednica STA Barbara Štrukelj.

Pri tem po njenih besedah "največja vrednost ostaja verodostojna, neodvisna in uravnotežena agencijska informacija". Opozorila je tudi, da sta se v 25 letih spremenila način in organizacija dela STA, "predvsem v smeri zagotavljanja vsebin za različne platforme in njihove povezljivosti, kar predstavlja dodaten izziv za novinarsko-uredniške ekipe".

Za izpolnjevanje nalog STA, ki jih določa zakon iz leta 2011, zdaj skrbi več kot 80 novinarjev in drugih sodelavcev, tako v ljubljanski 'centrali' kot na dopisništvih po Sloveniji in svetu. Sprva je agencija delovala kot enoten desk, kasneje pa se je izoblikovalo več specializiranih uredništev.

Sprejetje zakona o STA je po besedah Veselinoviča pomenilo pomembno stopnico neodvisnosti agencije, avtonomije novinarskega dela in financiranja dejavnosti: "Ob široki ponudbi naših tržnih storitev bomo zato tudi v prihodnje storili vse za naše temeljno poslanstvo: ažurno, točno in mnenjsko nevtralno poročanje."

V povprečju STA na dan pripravi več kot 350 novic v slovenskem in angleškem jeziku. V okviru splošnega servisa (STAnovice) so na voljo novice z vseh področij - od politike in gospodarstva do vsebin iz znanosti, tehnologije, kulture in športa, pa tudi iz kronike in zanimivosti. Izbor novic iz splošnega servisa je dostopen tudi na vodilnih spletnih družbenih omrežjih.

Poleg klasičnih novic STA prinaša vrsto dodatnih vsebin, kot so ozadja, poglobljeni tematski prispevki, kronologije, tabele, infografike, seznami ipd. Kot zelo koristen pripomoček tako za medijske kot druge javnosti se je z leti izkazal napovednik STA, ki dnevno zagotavlja podrobno napoved dogodkov doma in po svetu.

Angleški servis STA (STAenglish) je vodilni in najbolj izčrpen vir novic o Sloveniji v angleškem jeziku, ki dnevno ponudi okoli 50 novic. Fotografski servis (STAfoto) - zaživel je leta 2006 - poleg lastnih fotografij ponuja tudi gradivo partnerskih agencij. Od leta 2009 ponudbo STA bogati še radijski servis, prilagojen potrebam radijskih postaj.

Med naročniki STA so predvsem mediji, gospodarske in finančne družbe, državne in druge institucije. Poleg zakonskih obveznosti zagotavljanja javne informacijske službe agencija izvaja tudi tržne dejavnosti. Te so v zadnjih letih vse pomembnejše za zagotavljanje uspešnega poslovanja agencije.

Na trgu STA ponuja tudi servis originalnih sporočil O-STA, spletno pasico STA-AND ter video in foto storitve po naročilu. Poleg tega v okviru STAkluba letno organizira več okroglih miz in drugih medijskih dogodkov z zanimivimi sogovorniki z različnih področij.

STA je članica Evropskega združenja tiskovnih agencij (EANA) in Mednarodnega tiskovnega telekomunikacijskega sveta (IPTC) ter sodeluje v regionalnih združenjih sredozemskih oz. balkanskih tiskovnih agencij. Je tudi partnerica vseh pomembnejših svetovnih agencij.

Obletnico ustanovitve STA pričakuje v novih lastnih prostorih na Tivolski cesti 48 v Ljubljani. Vse do selitve februarja letos je domovala v najemniških prostorih - najprej v Cankarjevi ulici, od maja 2002 pa na Tivolski cesti 50.