Aktualno 30.10.2015 14:40

Posebno spletno mesto o podnebni konferenci v Parizu

Ljubljana, 30. oktobra - Vzpostavili smo posebno spletno mesto, namenjeno temam podnebne konference v Parizu (30. 11. do 11. 12.), na kateri naj bi sprejeli nov globalni podnebni dogovor.

Mongolija.
Termoelektrarna, onesnaževanje zraka, ogljikov dioksid, izpusti.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Spletno mesto se nahaja na naslovu www.sta.si/podnebna-konferenca, na njem pa bodo predstavljena ključna dejstva podnebnih dogovarjanj in sprotne aktualne informacije s konference.

Glavni cilj konference je zagotoviti, da se globalna temperatura do leta 2100 ne bo zvišala za več kot dve stopinji Celzija. Ob večjem zvišanju bi se moral svet po navedbah znanstvenikov pripraviti na katastrofalne posledice.

Državam je bilo v pripravah na konferenco naloženo, naj same oblikujejo svoje predloge za zmanjšanje izpustov toplogrednih plinov. Do 1. oktobra jih je to storilo 146, njihove obljube pa po ocenah strokovnjakov pomenijo zvišanje globalne temperature za 2,7 stopinje Celzija.

EU je obljubila zmanjšanje izpustov toplogrednih plinov za 40 odstotkov do leta 2030. Prizadevanja unije podpira tudi Slovenija, ki se zavzema za ambiciozen podnebni dogovor s pošteno delitvijo bremen.