Aktualno 13.3.2015 7:00

STA od 16. marca s prenovljenimi spletnimi stranmi

Ljubljana, 13. marca - Slovenska tiskovna agencija bo s 16. marcem prenovila svoje glavno spletno mesto www.sta.si. To bo po novem prilagojeno tudi uporabi na vse bolj razširjenih mobilnih napravah, kot so pametni mobilni telefoni in tablice, poleg tega pa prinaša še boljšo preglednost in povezanost vsebin.

Ljubljana.
Prenovljene spletne strani Slovenske tiskovne agencije.
Foto: STA

Ljubljana.
Prenovljene spletne strani Slovenske tiskovne agencije.
Foto: STA

Ljubljana.
Prenovljene spletne strani Slovenske tiskovne agencije.
Foto: STA

"Za prenovo smo se odločili v luči vedno večjega deleža uporabnikov, ki do novic na spletu dostopajo z mobilnimi napravami, ter potrebe po uvedbi novih tehnoloških in oblikovnih standardov in trendov," je dejal vodja razvoja na STA Aljoša Rehar.

Nove spletne strani je STA v celoti razvila z lastnimi kadri in znanjem - ključno vlogo sta odigrala programer Aleš Pečnik in spletni oblikovalec Nejc Kastner.

Prenovljeno spletno mesto STA - nadomestilo bo strani, ki jih je agencija postavila v začetku leta 2008 - se bo s pomočjo odzivnega dizajna samodejno prilagajalo velikosti zaslona na napravi, s katere bo uporabnik dostopal do strani.

Vsebine na spletnem mestu STA bodo tako ustrezno prilagojene prikazu na namiznih in prenosnih osebnih računalnikih kot tudi na pametnih mobilnih telefonih in tablicah.

Posebno pozornost pri prenovi spletnega mesta je STA namenila izboljšani uporabniški izkušnji. V ta namen se je povečalo preglednost in intuitivnost spletnih strani, nadgradilo se je iskalnik po arhivu novic ter orodje Moj izbor, s katerim si naročniki lahko prilagodijo prikaz vsebin v skladu s svojimi potrebami oz. interesi.

Poleg tega so podprti sodobni formati vsebin, v novo stran pa so vgrajena tudi orodja za spletna družbena omrežja.

STA je v okviru prenove tudi poenotila poimenovanja vseh svojih glavnih storitev: slovenski servis novic STAnovice, angleški servis novic STAenglish, fotoservis STAfoto, spletni napovednik dogodkov STAnapoved, radijski servis STA-R in servis originalnih sporočil za javnost O-STA.

Nekatere od storitev so dobile tudi nove spletne naslove: angleški servis STA bo po novem dostopen na spletnem naslovu english.sta.si, radijski servis STA-R na www.sta.si/sta-r, podstran z informacijami o STA pa na agencija.sta.si.

STA je s prenovo strani zagotovila še večjo povezanost storitev. Naročniki lahko ob branju novice vidijo sorodne novice in pripadajoče fotografije, pa tudi morebitne povezane dogodke iz napovednika ter tonske posnetke iz radijskega servisa.

Opozorilo glede spletnih brskalnikov

Za ustrezen prikaz novih strani potrebujete primerne različice spletnih brskalnikov. Ti so: Internet Explorer 11, Firefox 34 ali novejši, Chrome 31 ali novejši, Safari 7 ali novejši.

Za ustrezen prikaz novih strani na mobilnih napravah s sistemom Android priporočamo uporabo zadnje verzije brskalnika Chrome, za ustrezen prikaz strani na mobilnih napravah s sistemom iOS pa zadnjo verzijo brskalnika Safari.